Het Belgische postbedrijf Bpost wil zijn Nederlandse branchegenoot PostNL overnemen. Het heeft een ,,vriendelijk voorstel” gedaan om met elkaar te gaan praten, zo bleek zondagavond.
Concreet wil Bpost 5,65 euro per aandeel op tafel leggen voor PostNL, deels in aandelen en deels in contanten. Dat komt neer op een overnamesom van circa 2,5 miljard euro.
Bpost zoekt instemming van top PostNL
Bpost benadrukt dat er alleen een concreet bod zal volgen als de raad van bestuur en de raad van commissarissen akkoord gaan met het voorstel.
Dat is opvallend, want Bpost heeft in zijn voorstel onder meer de hoogste bestuursposten al verdeeld. De Nederlanders mogen de president-commissaris van de voorgespiegelde combinatie leveren. Maar Bpost eist de positie van bestuursvoorzitter op voor zijn eigen CEO, Koen van Gerven. Met andere woorden: exit Herna Verhagen, de huidige chief executive officer van PostNL.
,,Bpost is volledig overtuigd van de strategische meerwaarde van het samengaan van PostNL en Bpost”, aldus de verklaring. De twee zouden gezamenlijk ,,een van de leidende spelers worden in Europa, met meer dan 28 miljoen potentiële klanten in Nederland en België”.
PostNL kon nog niet reageren, het bedrijf komt maandag met een tussentijds handelsbericht over het derde kwartaal naar buiten.
Enkele dagen terug, toen mogelijke hernieuwde interesse van Bpost in PostNL uitlekte, gaf PostNL aan ,,onaangenaam verrast'' te zijn en te vertrouwen in de eigen zelfstandige strategie.
In mei liep een poging van Bpost om PostNL over te nemen op niets uit. Het Belgische bedrijf zou toen tussen 5 en 6 euro per aandeel hebben geboden voor PostNL.
Het Belgische bedrijf sprak zondagavond van mogelijk 3200 extra voltijdse banen op middellange termijn, ,,grosso modo gelijk verdeeld tussen Nederland en België". Dit zou gaan om de onderdelen voor pakketbezorging en logistieke diensten; over eventuele verdere krimp bij de onderdelen voor de traditionele postbezorging wordt niet gesproken in het voorstel.
Verder is ditmaal in het voorstel een pensioengarantie voor werknemers van PostNL opgenomen. Dat is belangrijk voor werknemers, omdat onzeker is of het pensioenfonds van PostNL solide genoeg is om zonder extra financiële steun aan zijn uitkeringsverplichtingen te voldoen.
PostNL zou 'innovatiecentrum' krijgen
Bpost maakt zich verder sterk voor een innovatiecentrum in Nederland, het handhaven van het merk PostNL en het behouden van het Nederlandse hoofdkantoor in Den Haag. Het hoofdkantoor van de groep, dus de twee samen, zou in Brussel komen te staan.
Overigens zouden de aandeelhouders van PostNL in het fusiebedrijf een belang hebben van 21 procent. Het belang van de Belgische staat in Bpost zou verwateren van de huidige 51 procent naar 40 procent.
Nationale postreuzen België en Nederland
PostNL is als afgesplitst onderdeel van een voormalig staatsbedrijf sterk vergelijkbaar met Bpost, dat in 2013 naar de beurs ging. Met als belangrijk verschil: de Nederlandse staat speelt als aandeelhouder geen rol meer bij PostNL.
Beide bedrijven zijn sterk gericht op de binnenlandse markt en zijn grote, nationale werkgevers, met elk ongeveer 25 duizend voltijdsbanen per eind 2015 (23.847 voor Bpost, tegen 25.074 voor PostNL).
Voor beide bedrijven geldt ook dat ze kampen met een krimpende markt voor briefpost door de opkomst van email en internet. De compensatie moet komen van pakjesbezorging, want die laatste categorie groeit juist door de toename van het aantal webaankopen.
Een groot deel van de logica van een overname van PostNL door Bpost ligt dan ook bij de samenvoeging van de pakjesbedrijven in Nederland en België. De Nederlanders zijn op dit vlak groter met een jaaromzet van 940 miljoen euro in 2015, tegen 341 miljoen euro voor het pakjesbedrijf van Bpost.
Bpost bovenliggende partij
Bpost is om een aantal redenen financieel een sterker bedrijf dan PostNL, blijkt uit een vergelijking van de jaarverslagen van 2015. Zo zetten de Belgen afgelopen jaar 2,4 miljard euro om, bij een operationele winst (ebit) van 466 miljoen euro. Dat komt neer op een winstmarge van zo’n 19 procent.
PostNL zette daar in 2015 een hogere omzet van 3,4 miljard euro tegenover, maar boekte daarbij een duidelijk geringere operationele winst van 340 miljoen euro. De winstmarge van ongeveer 10 procent bij de Nederlanders ligt dus veel lager.
Bpost heeft bij de omzet- en winstmix een aantal troeven die onderscheidend zijn van PostNL. Zo heeft het Belgische postbedrijf een groot binnenlands contract voor de thuisbezorgen van kranten en tijdschriften, met een omzet waarde van 295 miljoen euro in 2015. Dit contract loopt in ieder geval nog tot 2020.
Ook lijkt Bpost nog meer op de historische Nederlandse Postbank, omdat het Belgische bedrijf een bank- en verzekeringsdochter heeft. Die financiële tak bracht afgelopen jaar 205 miljoen euro aan omzet binnen.
Sterke balans, groot waarderingsverschil
En dan is er nog de bedrijfsbalans. PostNL kampt met een negatief eigen vermogen, waardoor er geen dividend mag worden uitgekeerd aan aandeelhouders. Bpost daarentegen had eind vorig jaar een solide eigen vermogen van bijna 700 miljoen euro. Dat laatste komt neer op 33 procent van het balanstotaal.
Bpost keerde afgelopen jaar dan ook een riant dividend uit aan de aandeelhouders, van meer dan 80 procent van de winst.
Deze verschillen maken dat de beurswaarde van Bpost een stuk hoger is dan die van PostNL.
Waar beleggers Bpost een beurswaarde van zo’n 4,8 miljard euro toekennen, zit PostNL steken op iets meer dan een derde daarvan.